Wist u dat een goede belastingconsultant zichzelf kan terugverdienen? Als ondernemer weet u misschien wel iets van belastingregels, maar u kent niet alle ins en outs. Een belastingconsultant weet altijd z’n weg te vinden met de regels en deze toe te passen bij uw bedrijf. Daarnaast is een consultant altijd op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen binnen het belastingrecht. Hierdoor kan er altijd een advies gegeven worden over de verschillende mogelijkheden met uw bedrijf. U loopt jaarlijks flink wat geld mis doordat u de regels niet helemaal zelf kent. Of omdat er misschien een speciale legale constructie is om minder belasting te betalen. Een accountant is altijd goed op de hoogte en weet precies welke constructies gebruikt kunnen worden. Uiteindelijk verdient u zo de onkosten van de accountant terug en verdiend u er zelfs nog wat geld mee. Dit is natuurlijk mooi meegenomen! Voor veel ondernemers is dit een reden om de belastingzaken uit te besteden aan een expert op het gebied van belastingen. Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt met belastingzaken waar wij u over kunnen adviseren.
Bedrijfsopvolging en overdracht van uw bedrijf
Als er een opvolger is gevonden voor uw bedrijf dan komen hier ook een hoop fiscale zaken bij kijken. Het is belangrijk dat deze van te voren geregeld en afgehandeld wordt. U wil natuurlijk niet na afloop een flinke belastingaanslag krijgen omdat het fiscale deel niet goed geregeld is. Wij geven u graag een vrijblijvend advies over verschillende belastingzaken die hierbij komen kijken. Bijvoorbeeld het benutten van de deelnemingsvrijstelling of het benutten van de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.
Erfbelasting
Als er iemand binnen uw familie overleden is dan is dit vaak al erg genoeg. Helaas komt er ook nog een complete fiscale afwikkeling bij kijken. Als u hier zelf geen kaas van gegeten heeft kan het slim zijn om alles door een accountantskantoor te laten regelen. U hoeft dan zelf niet ook nog de regels rondom de erfbelasting uit uw hoofd te leren. Daarnaast kan u door uw verdriet misschien vergeten om bepaalde zaken te regelen. Een accountant weet precies wat hij doet en helpt u graag met uw erfbelasting.
De erfbelasting bestaat uit verschillende tarieven. De hoogte van de belasting die u moet betalen is afhankelijk van de hoogte van de erfenis en het verwantschap. De belasting is tussen een vader en zoon anders geregeld dan tussen een verre oom en een neef of nicht.
Eventueel kan u al vooraf informeren naar de regels rondom erfbelasting. Als u vooraf weet dat er een overleiden aankomt dan zijn er soms nog dingen te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een vroegtijdige erfenis waarbij er alleen schenkbelasting betaald wordt. Het grote verschil tussen schenkbelasting en erfbelasting is dat de persoon die schenkt nog in leven is. Onze medewerkers kunnen u uitgebreid adviseren over de meest gunstige scenario’s.
Inkomstenbelasting
De overheid heeft drie boxen bedacht voor het berekenen van de inkomstenbelasting. In box 1 zit de belasting die u moet betalen over uw werk en woning. In box 2 wordt alles belast uit aanmerkelijk belang. Als u bijvoorbeeld 5% of meer aandelen bezit in een besloten vennootschap heeft u een aanmerkelijk belang. De derde box is het inkomen uit sparen en beleggen. Het invullen van uw inkomstenbelasting kan soms best ingewikkeld zijn. Er komen verschillende regels en uitzonderingen bij kijken. Bos Accountants neemt deze zorg graag voor u uit handen en geeft graag een advies over de mogelijkheden. Samen kunnen we kijken waar eventueel besparingen mogelijk zijn als het aankomt op inkomstenbelasting.
Vennootschapsbelasting
Als u met uw vennootschap of coöperatie winst maakt dan bent u natuurlijk belasting verschuldigd over het deel winst dat u maakt. Bij een venootschappen zijn er heel wat uitzonderingen op die regel te vinden. Een aantal uitzonderingen zijn misschien bij u van toepassing of juist niet. De wetgeving hieromheen veranderd regelmatig waardoor u goed op de hoogte moet zijn om zelf de vennootschapsbelasting te regelen. Bos Accountants helpt u graag bij het doen van aangifte.
Omzetbelasting
Als u producten verkoopt of diensten levert dan wordt hier omzetbelasting op geheven. In de volksmond wordt dit ook wel BTW genoemd. De belasting wordt toegevoegd bovenop de waarde die een onderneming aan een product toewijst. BTW wordt altijd betaald door de consument. Als bedrijf kan u de BTW meestal terugvragen (er zijn uitzonderingen).
Hoog en laag tarief
De meeste producten vallen onder het hoge omzetbelasting tarief. Het hoge tarief is 21%. Het lage tarief is 6%. Het lage tarief wordt alleen geheven op levensmiddelen en boeken.
Vrijgesteld en nultarief
Op sommige producten of diensten zit soms een gedeeltelijke of volledige vrijstelling van de BTW. Bijvoorbeeld op de medicijnen op doktersrecept die u van een apotheek krijt. Of op het geven van onderwijs of diensten die door een bank verleend worden. Er zijn hierbij wel altijd uitzonderingen waarbij toch BTW betaald wordt. Daarnaast is er ook nog het nultarief. Nultarief en een vrijstelling zijn niet hetzelfde. Als u vrijgesteld bent als ondernemer dan hoeft u geen BTW in rekening te brengen, maar u mag ook geen BTW terugvragen. Als u een nultarief rekent dan hoeft u geen BTW te rekenen en u mag wel BTW die u betaald heeft terugvragen. Een nultarief is eigenlijk een vrijstelling met behoud recht vooraftrek.
Aftrek voorbelasting
Als u belastingplichtig bent dan kan u de betaalde BTW terugkrijgen van de Belastingdienst. Meestal doet u dit door de betaalde BTW af te trekken van de BTW die u aan de Belastingdienst mag betalen. Als het bedrag dat u moet betalen hoger uitvalt dan wat u terugkrijgt dan maakt u het restant over aan de Belastingdienst. Als u juist meer terug moet krijgen dan u moet betalen dan keert de Belastingdienst dit bedrag uit.
BTW in gelijkwaardige EU-landen
In 136 landen wordt er BTW toegepast. Bij de meeste EU landen moet u als ondernemer ook BTW betalen. EU lidstaten kunnen aan elkaar wel een verlaagd percentage rekenen. De meeste percentages liggen op 21% BTW.
Overdrachtsbelasting
Als u een onroerende zaak gaat aanschaffen bent u verplicht om overdrachtsbelasting te betalen. Deze belasting is ontstaan in de tijd dat Spanje heerser was over Nederland. De hoogte van de overdrachtsbelasting verandert regelmatig. De regering heeft de afgelopen jaren bijvoorbeeld deze belasting verlaagt om de huizenmarkt te stimuleren. Als u een nieuwbouw woning aanschaft betaald u geen overdrachtsbelasting. U betaald dan BTW over uw nieuwe woning. Dit zit meestal al in de prijs die u ziet staan inbegrepen.
Het tarief
In 2011 werd het tarief tijdelijk van 6% verlaagd naar 2% om de woningmarkt te stimuleren. In 2012 werd besloten om deze belasting permanent te houden. Met de aantrekkende woningmarkt kan dit percentage natuurlijk altijd weer veranderen. Dit tarief is alleen geldig op woning. Bij niet-woningen betaald u nog steeds 6%.